Хеликоптерски сервис Републике Српске је основан 2008. године на иницијативу неколицине бивших војних пилота и уз свресрдну подршку Владе Републике Српске с циљем да буде истински сервис на услузи и располагању свим грађанима Републике Српске.

Од свог оснивања до данас, учествовањем у бројним акцијама спашавања и заштите живота људи у околностима екстремних временских непогода (сњежне падавине, поплаве), медицинских евакуација, Хеликоптерски сервис оправдао је своје постојање и епитет народног сервиса.

Када је основан, Хеликоптерски сервис је располагао са једним исправним хеликоптером SА 341Gazelle.

Захваљујући ентузијазму, искуству и знању пилота и механичара из састава ХсРС-е успјешно су реализовани сви и најзахтјевнији летачки задаци, а упоредо с тим проширена је и флота сервиса.

Тренутно, Хеликоптерски сервис Републике Српске располаже са 4 хеликоптера: 3 хеликоптера SА 341/342 Gazelle и једним хеликоптером Bell 206 B3 Jet Ranger који је у потпуности опремљен најсавременијом медицинском опремом за обављање операција медицинске евакуације.

За свој досадашњи рад, Хеликоптерски сервис Републике Српске одликован је „Орденом части са златним зрацима“ и „Орденом Милоша Обилића“. Добитник је бројних признања, плакета и захвалница разних институција, привредних субјеката, градова и општина Републике Српске.