Љекари и припадници Хеликоптерског сервиса Српске – тим који спасава животе

Из Универзитетско-клиничког центра Српске у Бањалуци до Требиња превезен је брачни пар Дангубић са близанцима Василијем и Дуњом који су рођени 13. јануара. Због високо-ризичне трудноће Сања Дангубић прије мјесец дана са југа Српске хеликоптером је превезена у Бањалуку.

У нашем послу се увијек надамо да ће исход бити добар и овакве ситуације нам дају посебну снагу и мотив за даљи рад, изјавила је начелник Ургентног центра УКЦ-а Српске доктор Славица Зељковић, гостујући у Јутарњем програму наше телевизије.

  • Посебан изазов за љекаре који су у тиму ваздушног медицинског транспорта је тај што су околности другачије у таквим условима и што је сваки пацијент прича за себе – рекла је Зељковићева.

Случај труднице из Требиња Зељковићева описује као круну транспорта.

  • Ми чешће транспортујемо много теже пацијенте. То су животно угрожени пацијенти који се не могу лијечити у болницама у својим градовима. Битно је да се јако брзо крене у процес транспорта, да пут траје што краће и да се пацијентима обезбиједи екипа са опремом какву ми имамо – истакла је Зељковићева.

Директор Хеликоптерског сервиса Републике Српске Бобан Кустурић нагласио је да су веома срећни због оваквог исхода.

  • То је оно што нас чини најпоноснијим и што нас држи да идемо даље. Кад смо радили транспорт те труднице знали смо колико је компликована ситуација и надали смо се оваквом исходу. Херцеговина је најудаљенија од УКЦ-а Српске и ту је наша брзина од великог значаја – рекао је Кустурић.

Кустурић је нагласио да у ваздушном медицинском транспорту сви раде као компактан тим што је, како је навео, разлог овако добрих резултата.

Извор: rtrs.tv