Учешће чланова тима Службе „Ваздушног медицинског транспорта“ на VIII симпозијуму, у организацији Службе за анестезију и интензивну терапију Института за здравствену заштиту мајке и детете Србије „ Др Вукан Чупић“ – Београд , на тему : „ Транспорт новорођенчади и педијатријских пацијената“

Дана 04.11. 2016.год. чланови Службе Ваздушног медицинског транспорта, у саставу четири љекара испред Универзитетског клиничког центра Републике Српске и једног представника испред Хеликоптерског сервиса Републике Српске, учествовали су на VIII симпозијуму одржаном у Институту за здравствену заштиту мајке и детета Србије“Др Вукан Чупић“ на тему, „Транспорт новорођенчади и педијатријских пацијената“.

У току симпозијума извршено је више предавања присутнима са нарочитим акцентом на транспорт критично обољеле дјеце у условима изван интензивне његе и могућим хазардима које носи транспорт овакве врсте пацијената, без обзира о ком је виду транспорта ријеч, копненом или ваздушном.  Управо због специфичних околности транспорта новорођенчади и педијатријских пацијената посебан нагласак је био на детаљној организацији процеса транспорта  како би се отклониле или ефикасно ријешиле било какве ванредне ситуације или компликације и омогућило поступање са пацијентима у транспорту као у случају када је дијете на одјељењу.

Свака болница, која прима критично обољелу дјецу, новорођенчад или трауматизоване педијатријске пацијенте, мора имати јасне водиче у којима је дефинисан тим, опрема и све техничке појединости које ће омогућити безбједан трансфер дјетета унутар и ван болнице. На симпозијуму су представљени најсавременији водичи, искуства, дилеме и на крају, законски оквири који обавезују све који учествују у транспорту пацијента било да је у питању спољни или унутрашњи транспорт.

 

Посебна  част указана је припадницима службе ВМТ који су одржали  презентацију организације Службе Ваздушног медицинског транспорта Републике Српске, искуства из досадашње праксе и будуће планове и правце развоја Службе ВМТ.

 

Симпозијум је акредитован за љекаре и медицинске техничаре, од стране Здравственог савјета као Национални симпозијум, под бројем А-1-2198 / 16, и носи 4 КМЕ поена за слушаоце.