Ваздушни медицински транспорт Требиње – Бања Лука 07.06.2024.

Припадници Хеликоптерског сервиса и љекари Универзитетског клиничког центра Републике Српске данас су, по добијеном позиву из Опште болнице Требиње, истовремено извршили два ваздушна медицинска транспорта једним хеликоптером. Транспорт је извршен из Требиња на Универзитетски клинички центар Републике Српске у Бањалуци.

Први пацијент је 66-годишњи мушкарац Ј.К. са дијагнозом Infarctus myocardii acutus и он је након успјешно изведеног транспорта пребачен на Клинику за кардиологију, гдје је хоспитализован и гдје ће бити настављено његово даље лијечење.

Други пацијент је 62-годишња Ј.Т. са дијагнозом Block atrioventricularis, gradus secundus, којa је такође хоспитализованa на УКЦ и гдје ће се наставити са њеним лијечењем.

Брзом реакцијом и добром координацијом припадника службе за ваздушни медицински транспорт, оба пацијента су евакуисана хеликоптером на Универзитетски клинички центар Републике Српске на даље лијечење.

Примјери попут овог данас показују да иако је број летјелица скроман, припадници Хеликоптерског сервиса и љекари УКЦ-а дају максималан допринос побољшању система здравствене заштите сваког становника Републике Српске. Статистика и подаци из претходних пар година показују да су потребе за летовима све веће из године у годину, што је нарочито изражено у љетном периоду и у сезонама пожара, када се пред припаднике Хеликоптерског сервиса Републике Српске стављају већи захтјеви због широког спектра операција које припадници овог сервиса свакодневно извршавају, те уколико би се број ваздухоплова повећао, спремни су да дају свој допринос у још већем капацитету.

У овој години, закључно са данашњим даном и успјешно изведеним транспортом ова два пацијента, извршено је 25 ваздушних медицинских транспорта.